Szybkie desery – prosty przepis na ciasto drożdżowe

Dopada Cię ochota na coś słodkiego? Nie wiesz co przygotować dla niespodziewanych gości? Sprawdź nasze przepisy na desery! Jednym z deserów, które smakuje każdemu jest ciasto drożdżowe. Przepadają za nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje podane prosto z pieca z dodatkiem masła lub słodkiej konfitury. Przewaga tego typu ciasta nad innymi deserami jest taka, że nie są bardzo słodkie.

Do wykonania ciasta drożdżowego potrzebujemy drożdży, które sprawiają, że nasze ciasto urośnie.

Prosty :

Składniki

– 700g mąki pszennej
– 6 łyżek cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 3 jajka
– 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych
– 500ml mleka
– 6 łyżek oleju
– szczypta soli

Wykonanie

Drożdże mieszamy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, aby powstał zaczyn. Odkładamy go na 10-15 minut. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie przekładamy do wybranej formy i pieczemy ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Dobrym pomysłem na deser dla gości są również ciasta z kremem. Wydawać by się mogło, że dodanie kremu do ciasta przenosi nasze wypieki na wyższy poziom cukiernictwa. Ciasta z kremem są delikatne, słodkie i po prostu przepyszne.

Dodanie kremu do biszkoptu sprawia, że przestaje on być nudnym wypiekiem, a staje się wyrafinowanym deserem. Bazą do wielu kremów są bita śmietana, a także budyń. Krem można dodać w zasadzie do każdego ciasta: francuskiego, drożdżowego, biszkoptu, ciasta parzonego czy kruchego.

Ciasto z kremem można również przygotować bez pieczenia. Wystarczy sięgnąć po ciasteczka dostępne w sklepie, na przykład herbatniki, ubić bitą śmietanę, np. z dodatkiem kawy i już mamy ciasteczkowy przekładaniec z kremem. Całość można polać czekoladą i szybki deser, który zachwyci gości gotowy.